Foucaults Bekentenissen van het vlees – Symposium

In oktober 2018 en februari 2020 berichtte ik over de postume publicatie van Michel Foucault, Les aveux de la chair en de Nederlandse vertaling door Jeanne Holierhoek, Bekentenissen van het vlees. Zie ook mijn artikeltje op de filosofie-site van Uitgeverij Boom: Foucaults Bekentenissen van het vlees postuum gepubliceerd (of de iets langere versie met een persoonlijke noot).

Een symposium over deze publicatie moest vanwege corona flink worden uitgesteld, maar heeft in 2021 gelukkig toch plaats kunnen vinden. Niet in op locatie in Deventer bij Hogeschool Saxion, maar online, gehost door het Titus Brandsma Instituut (website). De lezingen van 21 mei en 24 sep zijn online terug te kijken. Er wordt gewerkt aan een publicatie van de gebundelde teksten.

Aankondiging en programma

Voorjaar 2020 verscheen Bekentenissen van het vlees, de vertaling van het in 2018 postuum uitgegeven vierde deel van de Geschiedenis van de seksualiteit van Michel Foucault. Begonnen als een historisch en filosofisch onderzoek naar de moderne seksualiteit langs de assen van weten en macht, verraste Foucault vlak voor zijn dood met een wending naar de antieke oudheid en het zelf als een nieuwe theoretische as. In het nu alsnog uitgegeven manuscript van het vierde deel blijkt dat hij ook zeer uitgebreid de geschriften van christelijke kerkvaders had bestudeerd. In dit symposium laten een aantal filosofen en theologen hun licht schijnen over deze opzienbarende tekst van Foucault.

12 maart 2021

  • Machiel Karskens – De religieuze codering van spiritualiteit: Martelaarschap en zelf-offer
  • Patrick VandermeerschMichel Foucault en Methodius van Olympus
  • Herman Westerink – Augustinus, Cassianus en het probleem van de libido            

21 mei 2021

24 sep 2021

Organisatie:

Steven Dorrestijn (Ethiek & Technologie, Hogeschool Saxion; contact: s.dorrestijn@saxion.nl)
Herman Westerink (Centre for Contemporary European Philosophy, Radboud Universiteit)
Marc De Kesel (Titus Brandsma Instituut)
Met medewerking van: Foucault Circle NL/BE

Een antwoord op “Foucaults Bekentenissen van het vlees – Symposium”

Reacties zijn gesloten.