Hoorcollege in ’t Twents

Op initiatief van Femke Nijboer zijn we vanuit Science Café Enschede bezig vorm te geven aan een avond wetenschap in en over de Twentse / Nedersaksische streektaal.

Hoorcollege in ’t Twents, doar is niks mis met!

Terwijl het Nederlands en Engels oprukken, gebeurt er ook veel om de streektaal levend te houden. Liedjes, een Bijbelvertaling, tv-series en films in het Twents. Hoogste tijd voor wetenschap in het Twents. Wat weet u over de status en geschiedenis van het Twents en Nedersaksisch? En mini-hoorcolleges in het Twents over technologie, maatschappij en geschiedenis. Hoe klinkt dat?

De avond staat gepland voor 8 mei 2024 in Concordia in Enschede.

De titel refereert natuurlijk aan de campagne “Twents doar is niks mis met!” (zie op Wikipedia) (afbeelding hangertje: souvernir te koop in Oldenzaal).

Aan de invulling van de avond wordt gewerkt. We zijn in contact met mogelijke sprekers. En we hopen uiteraard op enthousiasme vanuit organisaties en mensen met hart voor de streektaal om het evenement te ondersteunen en bekend te maken. Geïnteresseerd? Suggesties? Neem gerust contact op!

mail@stevendorrestijn.nl / s.dorrestijn@saxion.nl
Steven Dorrestijn | LinkedIn

Mien eigen spraok is ’t Achterhooks uut Sillevold (Silvolde, Oude IJsselstreek). Dat kan iedereen good kennen van de muziek van Normaal en Boh Foi Toch, beide van kort bi-j ons. Of luuster naor “Sillevoldse praot” van mien eigen vader. (De opname mot rond 1970 wean ewest en wördt bewaard in de Dialectbank, Meertens Instituut.) Met mien olders en met de kameräöj van vrogger praot ik plat. Eén van de kameräöj vrog es ’n maol: Bi-j wie leert de kinder nog plat? Dat viel tegen. Vanaf den dag he’k mien veurgenommen meer plat te praoten met de kinder en mien es wat te gaon te bemeuien um onze eigen spraok te beholden.