Rondom Foucaults Bekentenissen van het vlees – ANTW

In maart 2023 verscheen het themanummer Rondom Foucaults Bekentenissen van het vlees van het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte, jaargang 115 / nr. 1. Een mooi resultaat voor voor Heman Westerink en mijzelf (Steven Dorrestijn) als gastredacteuren. En voor alle mede-auteurs: Jeanne Holierhoek, Danny Praet, Liesbeth Schoonheim, Machiel Karskens, Michiel Leezenberg, Marli Huijer en Marc De Kesel.

Cover met afbeelding van ‘De Verzoeking van de Heilige Antonius’ (1500-1525) door Jeroen Bosch (Museo del Prado in Madrid). Lees over de Heilige Antonius

Aanleiding voor het themanummer is de postume publicatie in 2018 van Foucaults boekmanuscript Bekentenissen van het vlees: Geschiedenis van de seksualiteit, deel 4 (vert. Jeanne Holierhoek, 2020). Deze studie van Foucault gaat over zielzorg, ethiek en seksueel verlangen in het vroege christendom. Dit onderzoek leidde Foucault van de moderne tijd naar een veel vroegere periode en naar het voor hem nieuw terrein van de geschiedenis van het christendom. Op een Symposium in 2021 bespraken kenners van Foucault het boek vanuit verschillende invalshoeken die erin samenkomen: van filosofie, seksuele ethiek, feminisme en psychoanalyse tot religiegeschiedenis. En er werd ingegaan op het belang van de studie voor actuele vragen op het gebied van seksualiteit en gender, ethiek als levenskunst, de omgang met verlangens, de verleidingen van de techniek. De uitwerkingen van de lezingen zijn nu te lezen dit themanummer.

Een antwoord op “Rondom Foucaults Bekentenissen van het vlees – ANTW”

Reacties zijn gesloten.